Handschoenen in de schoonmaak: waar let je op?

Handschoenen in de schoonmaak: waar let je op?

Handschoenen in de schoonmaak: waar let je op?

Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals nitril handschoenen zijn niet weg te denken uit de schoonmaak. Het is een verstandig persoonlijk beschermingsmiddel: maar welke handschoenen zijn goed genoeg om onze schoonmaak ARBO-risico’s in te dammen… Waar moet je op letten?

Het is handig om bij de keuze van handschoenen uit te gaan van de typen risico’s die je loopt. Bijvoorbeeld: als je geen radioactieve stoffen hoeft op te ruimen, heb je geen handschoenen nodig die je handen tegen radioactiviteit beschermen. Wel veel voorkomend bij het schoonmaken zijn risico’s op blootstelling aan irriterende chemische stoffen en vervelende bacteriën, schimmels of virussen. Dit korte artikel schetst waar je op moeten letten bij de keuze van handschoenen die tegen deze zaken bescherming bieden.

CE markering categorieën

Alle persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) worden ingedeeld in categorie I, II of III: categorie I is het minste risico en categorie III is het zwaarste, voor “risico's die fatale of onomkeerbare gevolgen kunnen hebben”. Bij categorie I mag de fabrikant geheel zelfstandig beslissen over CE-markering, maar voor een categorie III PBM is een oordeel van een onafhankelijke deskundige partij nodig. Een keuring, die toetst op de mate van bescherming tegen de risico’s waarvoor je de handschoenen nodig hebt. Dus als je serieuze bescherming van je huid nodig hebt, dan heb je eigenlijk altijd over categorie III.

Chemische risico’s getoetst tegen EN374-1:2016

De beoordeling van de bescherming tegen chemie is meestal getest met drie chemicaliën (kan voor bijzondere typen ook op 6 of slechts 1 chemische stof). Meestal is er dus voor drie verschillende chemicaliën getest hoe lang het duurt voordat die door de handschoen vreten. Voor een categorie III handschoen mag dat niet minder zijn dan 30 minuten. De stoffen waarmee is getest, vind je terug onder het “chemische bestendigheid” pictogram. De mogelijke prestatieniveaus zijn:

  • Niveau 1: meer dan 10 minuten bestendig

  • Niveau 2: meer dan 30 minuten bestendig

  • Niveau 3: meer dan 60 minuten bestendig

  • Niveau 4: meer dan 120 minuten bestendig

  • Niveau 5: meer dan 240 minuten bestendig

  • Niveau 6: meer dan 480 minuten bestendig

De chemicaliën waarmee is getest, kunnen zijn:

A Methanol J n-Heptaan
B Aceton K Natriumhydroxide 40%
C Acetonitril L Zwavelzuur 96%
D Dichloormethaan M Salpeterzuur 65%
E Koolstofdisulfide N Azijnzuur 99%
F Tolueen O Ammoniumhydroxide 25%
G Diethylamide P Waterstofperoxide 30%
H Tetrahydrofuraan S Waterstoffluoride 40%
I Ethyl acetaat T Formaldehyde 37%

 

Algemeen kan worden gesteld dat nitril goed bestand is tegen petroleum derivaten, brandstoffen, plantaardige oliën, vetten, sommige organische oplosmiddelen, zwakke zuren en basen en huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Niet goed werkt nitril met ketonen, alcohol, sommige koolwaterstoffen, esters, ethers en sterke zuren.

Bescherming tegen micro-organismen EN374-5:2016

Onze beschermende handschoenen kunnen beschermen tegen bacteriën en schimmels, ofwel tegen bacteriën, schimmels en virussen. Om bescherming tegen bacteriën aan te tonen, hoeft de handschoen alleen maar lekdicht te zijn. Maar virussen kunnen natuurlijk nog veel kleiner zijn de bescherming hiertegen wordt daarom apart getest. De icoontjes op de verpakking die aangeven waarmee je te maken hebt zijn:

Bescherming tegen bacteriën en schimmels bescherming tegen bacteriën, schimmels en virussen

Andere aanduidingen die je kunt tegenkomen

 

EN455 (Medische hulpmiddelen)

Deze norm is voor “medische onderzoekshandschoenen voor eenmalig gebruik”:

  • EN455-1: Eisen en testmethode voor afwezigheid van gaten (pinholes)
  • EN455-2: Bepaling van maatvoering, dikte, rek- en treksterkte (minimale treksterkte is 6 Newton voor en na veroudering voor nitril onderzoekshandschoenen)
  • EN455-3: Aanwezigheid van schadelijke stoffen, zoals poeder of micro-organismen op de handschoen (vóór gebruik)
  • EN455-4: Houdbaarheidsperiode en opschriften

EU nr10/2011


EU verordening over materialen en voorwerpen van kunststof, bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. Als het materiaal veilig is voor contact met voedsel, staat op de verpakking ook het glas-en-vork icoon.

EN 420:2003+A1:2009

In deze norm vind je de algemene eisen aan beschermende handschoenen, de verpakking, opschriften en de referentie naar de normen en testprocedures (zoals bijvoorbeeld EN374-1).

AQL

De Acceptable Quality Limit is een statistische berekening van hoeveel exemplaren feitelijk getest en goedgekeurd moeten worden. Het getal geeft het percentage aan dat maximaal mag afwijken van de beoogde specificatie (afwezigheid van pinholes in het geval van handschoenen).



Related Products

WhatsApp Chat WhatsApp Chat